Mikrofiltracja ceramiczna typ FM/55

Używana mikrofiltracja ceramiczna firmy Mlekomat typ FM/55.
SPECYFIKACJA TECHNICZNA
*Charakterystyka techniczna:
-Ilość stopni filtracyjnych: jeden
-Ilość modułów membranowych na stopniu: jeden
-Ilość membran ceramicznych na jednym stopniu: 55 membran
-Powierzchnia filtracyjna modułu: 18.9 m2
*Parametry procesowe:
Separacja białek mleka:
-Średni przerób surowca: 3.550 l/h
-Stopień zagęszczenia: 1,65 x
-Średnia ilość permeatu (filtratu): 1 400 l/h
-Średnia ilość retentatu (koncentratu): 2 150 l/h
-Temperatura surowca: ≈ 50 ºC
-Temperatura zagęszczania: ≈ 52 ºC
Odzysk białek serwatkowych z kwaśnej serwatki:
-Założona ilość surowca do przerobienia: 9 000 l
-Uzyskana ilość produktu końcowego: ~250/300 kg
(uzyskana ilość surowca jest uzależniona od składu serwatki podawanej na instalacje filtracji i od prawidłowej wstępnej obróbki).
-Temperatura surowca: ≈ 55 ºC
-Temperatura zagęszczania: ≈ 57 ºC
*Charakterystyka membran:
-Konstrukcja membran: rurowe
-Nośnik membrany: rura wielokanałowa z tlenku aluminium, tytanu i cyrkonu
-Typ membran: 23-kanałowe; klasyczne
-Wymiary wkładu: Ø25 mm, 23 kanały o średnicy hydraulicznej 3,5 mm; długość membrany 1178 mm
-Materiał membrany: ZrO2 – TiO2
-Granica rozdziału: (cut-off) 0,14 µm
-Ciśnienie rozrywające: > 90 bar
-Ciśnienie robocze: max. 10 bar
-Wytrzymałość chemiczna: pH 0-14
-Temperatura procesu: < 350°C
-Sterylizacja parą: 121°C – 30 min.
*Instalacja zbudowana jest w formie kompaktowej tzn. całość została umieszczona na wspólnej konstrukcji. Wszystkie elementy zostały wykonane ze stali kwasoodpornej, elementy mające styczność z produktem zostały wykonane ze stali w gatunku AISI 316L.

Wyślij zapytanie